Home Diensten Toegankelijkheid

Toegankelijke websites voor iedereen

Wat is een toegankelijke website?

Toegankelijke websites zijn sites gebouwd volgens de web content accessibility guidelines (WCAG) van het world wide web consortium (W3C), een internationale organisatie die zich bezighoudt met het verder ontwikkelen van het world wide web.

Voordelen van bouwen volgens die richtlijnen zijn:

  • zoekmachines en browsers, ook spraakgestuurde browsers, kunnen de website optimaal vinden, lezen en weergeven, ook op bijvoorbeeld mobiele telefoons,
  • de website is goed leesbaar voor senioren en mensen met een functiebeperking zoals blinden die de site via brailleapparatuur lezen,
  • de website heeft een kortere laadtijd,
  • de website neemt minder serverruimte in beslag,
  • de website trekt meer bezoekers.

Aan elke richtlijn is bovendien een prioriteit toegekend. Om een website te bouwen die voldoet aan de web content accessibility guidelines moeten bouwers zich aan de richtlijnen met prioriteit 1 houden, krijgen ze het advies zich te houden aan richtlijnen met prioriteit 2 en wordt aanbevolen ook de richtlijnen met prioriteit 3 na te volgen.

Waarmerk drempelvrij en de webrichtijnen van de overheid

In Nederland geeft Stichting Waarmerk drempelvrij een waarmerk aan alle toegankelijke websites. De door Drempelvrij gewaarmerkte sites zijn te herkennen aan een groen logo.
Een website kan op twee kwaliteitsniveaus toegankelijk zijn:

  • gebouwd volgens de richtlijnen, waarmee de website voldoet aan alle richtlijnen met prioriteit 1 en 2,
  • gebouwd volgens de webrichtlijnen, waarmee de website voldoet aan alle richtlijnen van de overheid.

Bedrijven en particulieren volstaan ruimschoots met een website gebouwd volgens de richtlijnen (prioriteit 1 en 2). Websites van de overheid dienen echter  gebouwd te zijn volgens de strengere webrichtlijnen.

Sinds 2008 heeft OpenSesame ICT ruime ervaring opgedaan met de bouw van toegankelijke websites volgens de richtlijnen van drempelvrij.nl en volgens de webrichtlijnen van de overheid.

Dus, ..... wilt u een (ver)nieuw(e)(de) website, die moet voldoen aan de webrichtlijnen en bij voorkeur op basis van Open Source technologie, neem contact met ons op.

Altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

//RL:20210122
Accepteren

osict.com maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.